Abdulmohsin utbildar sig till kyl- och värmepumptekniker

Abdulmohsin Hammadi har målmedvetet satsat på att lära sig det svenska språket och att utbilda sig. Nu har han snart gått två terminer på utbildningen till kyl- och värmepumptekniker på IUC Yrkeshögskola och känner att han gjort helt rätt val. Så här berättar Abdulmohsin om sitt val av utbildning.

Varför valde du att utbilda dig till kyl- och värmepumptekniker?

Jag har studerat och arbetat i Irak under 7 år, men det fungerar lite olika på företagen i Sverige och Irak. Därför ville jag gå denna utbildning för att lära mig hur det fungerar att arbeta med kyl- och värmepumpteknik i Sverige. Jag vill även lära mig de regler som gäller här och få ett kylcertifikat.

Vilken bakgrund har du?

Jag flyttade från Irak till Sverige för 2,5 år sedan. Jag har jobbat i kylbranschen sedan jag var 12-13 år, tillsammans med min bror, så jag har en del erfarenhet.

Hur har utbildningen varit så här långt?

Allt har varit bra - väldigt bra! Givande och lärorika månader.

Var/hur hittade du utbildningen?

Jag satt tillsammans med en kompis och letade utbildningar på internet. Vi hittade IUC:s hemsida. Det är ganska exakt ett år sedan då jag precis hade fått mitt uppehållstillstånd.

Vilka mål har du i framtiden? 

Jag vill gå färdigt utbildningen och börja arbeta.

Du har varit ute på din första LIA-period (lärande i arbete), hur var den?

Väldigt bra. Jag har varit på Edekyl & Värme i Norrköping och blivit väl omhändertagen. De vill att jag ska fortsätta min praktik där och jag vill väldigt gärna vara kvar. Jag vill lära känna företaget och personalen ännu mer. Lära mig mer om de olika arbetsuppgifterna som förekommer och lära känna de olika kunderna.

Vad har du för råd till den som funderar på att söka till utbildningen? 

Fundera inte för mycket - sök! Det är ett bra yrke då man både har möjlighet att arbeta praktiskt, men även vid skrivbordet. Det finns många möjligheter i branschen så som sagt – Sök till utbildningen och bli kyl- och värmepumptekniker.