Bli Kalkylator som Camilla

Vad gör en Kalkylator inom VVS?

Kalkylatorns insats är mycket viktigt för att ett byggprojekt ska bli framgångsrikt. Kalkylatorns arbete är grunden i projektet. För att hålla kalkylerna gör man återkommande ekonomiska uppföljningar. Då ökar chansen att se avvikelser tidigt och de kan hanteras i tid.

Camilla Edström har jobbat som kalkylator inom VVS-branschen i åtta år. I hennes arbetsuppgifter ingår att ta emot förfrågningarna och prioritera de projekt som passar företaget. Kalkylera och läsa alla styrande dokument. Vid en totalentreprenad så görs en enklare konstruktion/systemhandling innan kalkylen. Hon tar in offerter, läser juridiska dokument för projektet, sammanställer och presenterar kalkylen för företaget.

Som kalkylator samarbetar du med projektchefen, projektledaren och eventuellt inköpare under FU fasen. I produktionsfasen är det främst projektledaren och ledande montörerna som samarbetar i projektet.

Många tror att det är ett enkelt, nästan lite slappt jobb, att vara kalkylator men det är snarare tvärtom. Jobbet som kalkylator ger spännande utmaningar varje dag. Man hinner sällan fråga beställarna och måste förutsätta saker själv. Man måste lära sig läsa förfrågningsunderlagets delar och försöka förstå juridiken så man inte missar viktiga och kostsamma punkter. Man bör vara tekniskt kunnig då man måste förstå om underlagen är felaktiga.

På frågan om Camilla har några tips till den som funderar på att utbilda sig till Kalkylator inom VVS svarar hon.
- Vill du ha ett roligt och omväxlande jobb, är flexibel och stresstålig, noggrann och tekniskt kunnig då ska du satsa på Kalkylator.