FAQ

Frågor kring behörighet och att söka till en utbildning

Vad är grundläggande behörighet?

Svar: Grundläggande behörighet är om du;

  • Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
  • Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.
  • Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
  • Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Hur ansöker jag?

Svar: Du hittar information angående detta här. På yh-antagning.se skapar du ett konto och gör din ansökan.

Vilka dokument ska jag ladda upp med min ansökan på yh-antagning.se?

Svar: Du ska ladda upp betygsdokument från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning och/eller betyg från folkhögskola och/eller utländska betyg motsvarande svensk gymnasieexamen. Arbetslivsintyg som styrker din yrkeserfarenhet. Övriga handlingar som t.ex styrker reell kompetensen, dvs handlingar som styrker de kunskaper som krävs för utbildningen i om du inte har den grundläggande och särskilda behörighet som krävs för utbildningen.

Vilket fil-format ska ansökningarna ha?

Svar: Du ska endast skicka in betyg och intyg i filformatet PDF.

Jag har gymnasieexamen men saknar de kurser som står som särskilda behörighetskrav för att söka till Kyl- och värmepumptekniker. Kan jag söka ändå?

Svar: Om du har intyg som bevisar att du har exempelvis arbetslivserfarenhet som motsvarar kunskaperna från två eller fler dessa kurser kan du bedömas som behörig att söka. Intygen måste bifogas i ansökan.

Jag har inte gymnasieexamen men har lång arbetslivserfarenhet i den bransch som en VVS-ingenjör eller Kyl- och värmepumptekniker arbetar i. Är det tillräckligt för att vara behörig?

Svar: Det finns en möjlighet att söka på det som kallas reell kompetens. Läs mer om vad reell kompetens innebär nedan.

Hur vet jag om jag är behörig att söka till utbildningen?

Svar: Under respektive utbildning står kraven på Grundläggande och Särskild behörighet. Se t ex Kyl- och värmepumptekniker.

Vad innebär reell kompetens?

Svar: För dig som inte uppfyller de formella kraven på behörighet finns ändå en möjlighet att bli antagen. Vi kan i vissa fall göra undantag om vi bedömer att du har så kallad reell kompetens, det vill säga att du kommer att kunna klara utbildningen och arbeta inom det yrke utbildningen leder till. Om du åberopar reell kompetens i din ansökan ska du tillsammans med ansökningen bifoga intyg som styrker din kompetens du har fått genom exempel utbildning eller praktisk erfarenhet.

Jag har tidigare läst några av kurserna som ingår i utbildningen, kan jag tillgodoräkna de betygen?

Svar: Du lämnar in en skriftlig ansökan i god tid till utbildningskoordinatorn. Alla meriter som anges i ansökan ska vara styrkta, annars kan inte ansökan behandlas. Utbildningens ledningsgrupp, som består av representanter från branschen, avgör om tillgodoräknande kan göras. Beslutet tas vid kommande ledningsgruppsmöte. Du bör även känna till att om du tillgodoräknar dig kurser från tidigare studier kan du inte få fullt studiestöd från CSN, dina studier räknas då inte som heltidsstudier.

Hur går jag tillväga för att översätta mina utländska betyg?

Svar: Innan du söker en utbildning hos oss, behöver du få dina betyg från gymnasium/högskola översatta till svenska. Detta för att vi ska ha möjlighet att behandla din ansökan korrekt. Vanligtvis tar det 3 månader att få betygen översatta av UHR (Universitets- och Högskolerådet), så var ute i god tid. Läs mer på UHRs hemsida om hur du går tillväga för att översätta dina betyg.

Vad innebär komplettering?

Svar: Du som läser en pågående kurs/utbildning som slutar efter ansökningsdatum 22 april, har möjlighet att komplettera din ansökan med betyget senast 20 juni. Dock är det mycket viktigt att du senast den 22 april tillsammans med din ansökan bifogar ett studieintyg som styrker dina pågående studier. Är ansökan ej insänd komplett med studieintyg den 22 april anses du som icke behörig och kan ej komplettera senare.

 


Frågor kring antagning, reservplats och ej utnyttjad plats

Vad innebär antagningsprov?

Svar: Du som är behörig sökande får göra ett antagningsprov som består av matematik, läsförståelse samt ämneskunskap.

När får jag besked om att jag är antagen?

Svar: Alla behöriga sökande kommer bli kallade till antagningsprov i maj. Besked om vilka som blivit antagna kommer i slutet av juni.

Om jag har fått en plats på er utbildning och tackat ja får jag då någon bekräftelse från er?

Svar: Du får ett svarsmeddelande och mer information i slutet av augusti.

Jag har blivit antagen, vad är nästa steg?

Svar: Tacka ja till platsen om du vill gå utbildningen eller tacka nej så snabbt som möjligt om du inte vill gå. Om du tackar ja, kommer du att få information från oss till din mejl i slutet av augusti. Viktigt att du har rätt mejladress på ditt konto på yh-antagning.se

Jag fick för några veckor sedan en bekräftelse på att jag kommit in på er YH-utbildning. Jag tackade ja direkt på er hemsida. Har dock inte fått någon information angående när utbildningen startar och var. Är det inte skickat ännu eller har det blivit någon miss?

Svar: Du bör ha fått ett svar när du tackade ja. I slutet av augusti kommer vi att skicka ut information inför skolstarten.

Om jag får reservplats hur vet jag vilken plats i kön jag har?

Svar: Logga in på ditt konto på yh-antagning.se så ser du vilken plats du har.

Får jag något meddelande att jag har fått reservplats och hur snabbt måste jag svara?

Svar: Du får ett mejl till den adress du uppgett i ditt konto på yh-antagning.se. När du loggar in så ser du vilken reservplats du har. Du ska bara svara om du har blivit antagen till utbildningen.

Jag står på reservlistan till den utbildning jag sökt. Hur stor är chansen att jag kommer in och när får jag svar om jag kommit in?

Svar: Det går tyvärr inte att säga om du kommer in eller när du kan få svar på om du får plats eller inte. Det beror på om de som är före dig tackar ja eller nej. På yh-antagning.se kan du följa vilken plats på väntelistan du har.

Jag har fått en reservplats - är det någon idé att jag kommer till skolan på uppropsdagen i hopp om att någon annan inte kommer?

Svar: Nej, reservplatserna skickas ut i turordning till de som står på kö fram till 2 veckor efter att utbildningen startat.

Kan jag tacka ja till en studieplats på er VVS-ingenjörsutbildning jag blivit erbjuden och samtidigt stå kvar som reserv på en av era andra skolor?

Svar: Ja det går bra. Blir du sedan antagen på din reservplats tackar du snarast ja till reservplatsen och nej till den platsen du hade.

Jag har tackat ja till en utbildningsplats men kommer inte att gå på grund av ändrade planer i livet. Hur tackar jag nej till min plats?

Svar: Du tackar nej till platsen på yh-antagning.se så snabbt som möjligt.

Jag är på resande fot första veckan när vi startar. Vad händer om jag inte kommer till uppropsdagen?

Svar: Meddela koordinatorn på orten att du inte kan komma. Tänkt dock på att det är risk att det blir jobbigt att komma ikapp om du missar för mycket.

 


Frågor kring att börja plugga på IUC

När börjar utbildningen?

Svar: Se info om respektive utbildning på vår hemsida.

Jag har blivit antagen till er yrkeshögskoleutbildning. Jag undrar när man får information om skolstart och litteraturlista?

Svar: Cirka 3 veckor innan kursstart får du via mejl inloggningsuppgifter till utbildningens lärplattform Ping Pong där informationen finns.

Hjälper ni till med att ordna studentbostad?
Svar: Du ordnar din bostad på egen hand. Tips på bostadsföretag finns på respektive kommuns hemsida.

Behöver jag någon dator på min utbildning och i så fall går det bra att använda Macbook eller är utbildningen PC-baserad?

Svar: Du bör ha en egen bärbar dator med operativsystemet Windows samt Office-paketet för att kunna bedriva dina studier. Datorn måste ha kapacitet för att klara programmet AutoCAD och tilläggs funktionen MagiCAD. Vi rekommenderar PC med en skärm som bör vara 15 tum eller större.

Information om systemkrav hittar du här

Tidigare studerande har dessa modeller och rekommenderar datorer med liknande prestanda för att programmen ska fungera bra. En mus med scrollhjul är att föredra när du ska rita i CAD.

• HP Pavilion 17-ab201no, 17” skärm
• HP Omen 15-az006no, 15” skärm
• Acer Aspire VN7-7926-57RL, 17” skärm
• Dell Insprion KN6HI, 17” skärm
• MSI GL62 6QD-015NE, 17” skärm (prestanda i underkant men fungerar)