Företagslärling VVS-montör

Att vara lärling innebär att varva teori med praktik under utbildningstiden. IUC står för yrkesinriktade teoretiska kurser samt praktiska kurser som grundläggande svetsning, lödning och verktygs- och materialhantering. VVS-företaget står för utbildning inom de praktiska momenten.

IUC:s företagslärlingsutbildning med yrkesinriktning VVS-montör, eller rörmokare som man sa förr, är ett första steg till att bli certifierad VVS-montör enligt gällande utbildningsavtal. Utbildningen är på samma nivå som den 3-åriga gymnasiala utbildningen på VVS- och Fastighetsprogrammet.

En förutsättning för att gå utbildningen är att lärlingen har ett lärlingsavtal skrivet med ett VVS-företag samt att anmälan är gjord till VVS-Branschens Yrkesnämnd.

Mål

Målet är att du efter IUC:s utbildning samt med godkända gymnasiebetyg enligt VVS-Branschens Yrkesnämnds krav och fullgjord lärlingstid á 8 500 timmar, ska kunna avlägga branschprov för att bli certifierad VVS-montör. All information om branschprovet hittar du på VVS-Branschens Yrkesnämnds hemsida. Branschprovet ingår inte i utbildningen.

Kunskaper och färdigheter

Efter utbildningen ska du ha fått kunskaper inom installation, felsökning, reparation, drift, underhåll och reglerteknik av värme-, vatten- och avloppsanläggningar i allt från enklare till mer komplexa system.

Du ska även ha fått kunskaper om olika material och metoder samt färdigheter i att utföra rörinstallationer, montera olika typer av apparater och utrustningar t ex tvättställ, radiatorer och varmvattenberedare.

Målgrupp

Utbildningen passar killar och tjejer som vill ha ett rörligt arbete och är lite händiga samt intresserade av både ny och gammal teknik inom VVS-branschen. I yrkesrollen finns möjlighet att arbeta både på egen hand och vara en del i ett arbetslag. Därför behöver en företagslärling vara driven, ha god servicekänsla och ha lätt för att samarbeta. Personen behöver ha goda kunskaper i det svenska språket, både i tal och skrift, samt ha för avsikt att ta B-körkort då många arbeten kräver en servicebil.

Utbildningens innehåll

På IUC läser företagslärlingen nedanstående kurser. Cirka 2/3 är teoretiska kurser och 1/3 är av praktisk karaktär som svets, lödning och verktygs- och materialhantering. Utbildningen består av 1600 timmar. 720 timmar genomförs på IUC och resterande tid är utbildning på VVS-företaget där lärlingen har sin lärlingsanställning.

I utbildningen på IUC ingår följande kurser

Elkraftteknik, 40 tim
Entreprenadteknik, 40 tim
Injusteringsteknik ,40 tim
Praktisk ellära, 40 tim
Sanitetsteknik 1, 40 tim
Sanitetsteknik 2, 40 tim
Systemuppbyggnad, 40 tim
Verktygs- och materialhantering, 40 tim
VVS Gassvetsning rör, 80 tim
VVS Svets och lödning rör, 80 tim
VVS TIG-svetsning, 40 tim
VVS-teknik, 80 tim
Värmelära, 40 tim
Värmeteknik 1, 40 tim
Värmeteknik 2, 40 tim

I ovanstående kurser erhåller du studieintyg. Utöver dessa kurser ingår svetsprov samt kursen Branschregler för Säker Vatteninstallation där provet ingår medan intyget från Säker Vatten beställs och betalas av företaget.

Förkunskapskrav

Förkunskaper och behörighet att gå utbildningen samt att få avlägga branschprov efter fullgjord lärlingstid bestäms av VVS-Branschens Yrkesnämnd. Vilka dessa krav är hittar du på www.vvsyn.se.

Omfattning

Lärlingen kommer till IUC i totalt 18 veckor fördelat under 2,5 år. 

Övrigt

Vid svets- och lödkurserna behöver skyddskläder i bomull samt arbetsskor med stålhätta medtagas.

Om lärlingen inte får godkänt i någon av kurserna finns det möjlighet till repetitionsveckor, två veckor på våren och en vecka på hösten. Lärlingen kommer till IUC, får en kortare repetition av aktuell kurs, gör omtenta samt får en genomgång av denna. Kursernas längd är allt från 1-3 dagar. Kontakta oss för aktuella priser.

Kontakta oss

Sofia Wahlberg Koordinator 010-188 35 17 Skicka epost
Mattias Wirdéus Ansvarig lärlingsutbildning 010-188 35 81 Skicka epost

Pris 

7 500 kr/vecka.
Totalt 18 veckor under 2,5 år.
Delfakturering per period. Samtliga priser är exkl. moms.
Lunch och lån av läromedel ingår. Boende, resor och övriga måltider tillkommer.


Startdatum

11 november 2019


Anmälan

Information om anmälan hittar du här.


Klart du ska bli VVS-montör