IUC firar 30 år

Det var en gång för länge, länge sedan, började Marcus Andersson, vd på IUC, sitt tal till gästerna som strömmat in till eftermiddagens firande den åttonde februari. I fint festpyntad lokal bjöds gästerna på förfriskningar tillsammans med en exposé genom IUC:S historia.

Marcus första gäst på scenen var Bengt Ohlsson. Bengt var en av huvudpersonerna som var med att starta IUC, det som då hette VVS-U, VVS-Utbildningscentrum. Vid invigningen av skolan 1987 var det ingen mindre än Göran Person, före detta statsminister, som klippte invigningsbanden, berättar Bengt Ohlsson.

Att det hänt mycket på IUC under åren är det ingen tvekan om. Genom talet guidade Marcus gästerna från start 1987 till där vi är idag. Han berättade om de viktigaste händelserna, om de många utbildningar, elever, lärlingar, kursdeltagare och medarbetare som har funnits och nu finns på IUC.

Marcus hade även några av IUC:s medarbetare som gäster på scenen för att berätta både lite historia, men även om vad som är på gång i framtiden. Förutsättningar och behov förändras i installationsbranschen och så måste även IUC som utbildare göra, konstaterade både Mattias Wirdéus lärare VVS, Mikael Dagberg, lärare kyl- och värmepumpteknik, Jörgen Björklund, affärsutvecklare och Sissi Fondelius, ansvarig för kursverksamheten när de gästade scenen. Ett nära samarbete med företag i branschen och våra branschorganisationer är oerhört viktigt är IUC tydliga med.

Lars Härnström, Kommunstyrelsens vice ordförande, höll hyllningstalet till 30-årsjubilaren. Härnström berättade om sina upplevelser kring IUC från kommunens håll innan han avslutade med ett fyrfaldigt hurra.

Som överraskning fick gästerna även vara med och fira tre stycken certifierade VVS-montörer. Urban Mellstrand, provledare på branschprovet, delade ut diplom och mästarbälte till de tre VVS-montörerna som genomfört branschprovet med godkänt resultat bara några timmar innan. En härlig överraskning och avslutning innan kaffe och tårta serverades.

Bengt Olsson var en av de som arbetade mycket aktivt för att få VVS-branschen att lägga sin utbildning i Katrineholm. Honom har vi mycket att tacka för att IUC finns idag. Ovan intervjuas han av IUC:s vd, Marcus Andersson.

Viktiga händelser genom åren

1988 bildades nuvarande Stiftelsen Installatörernas Utbildningscentrum, IUC. Främst bedrevs då lärlingsutbildning inom VVS. Sedan dess, med uppehåll på 90-talet, har IUC utbildat ca 85 lärlingsklasser med över 1 250 montörer. 

1998 är IUC:S nuvarande VVS-lärare, Mattias Wirdéus, den första montör som gör branschprovet. Resultat godkänt. 

1997 byggs landets första propananläggning för laborationer.
IUC startar även landets första KY- utbildning till Installatör vilket sedan blev Installationsingenjör och sedan Yrkeshögskolans VVS-ingenjör. Sedan dess har 56 klasser med cirka 1 700 ingenjörer utbildats till branschen.

2000 Det byggs nytt labb med kylmaskiner och en ny värmepump installeras för att kunna bedriva nya utbildningar.

2001 startar den första utbildningen KY-tekniker inom kyla. sedan dess har IUC utbildat 24 klasser med ca 720 KV-tekniker

2002 startas första utbildningen till tekniker inom eldistribution.15 klasser med över 300 tekniker utbildades.

2004 utvecklas Kylmontörsutbildningen och IUC erbjuder 12/36 i uppdrag från Arbetsförmedlingen. Styr & reglerteknik får större utrymme i utbildningen liksom praktisk ellära. 30 klasser med 350-400 utbildades inom kyla.

Nytt forskningslaboratorium byggs för att ytterligare stärka IUC:s utveckling inom energi och kylteknik. Då laboratoriet ej bar sig läggs det ner 2010.

2005 startas KY-utbildning till arbetsledare inom väghållning och till Fastighetstekniker. 4 klasser med totalt 150 utbildade arbetsledare.

2006 Startas första gymnasieklassen för utbildning till VVS-montör.

SÄVA-kursen ser dagens ljus och sedan dess har IUC genomfört åtskilliga 100-tal kursdagar.

2007  IUC expanderar i fastigheten och två nya lokaler färdigställs i med kylmaskiner för praktiska övningar. En svets- och lödutbildningslokal byggs och administrativa delar renoveras.

IUC Stockholm invigs, efter att IUC köpt Stockholms Miljöcentrum.

VVS-konstruktion startar inom KY-utbildningen. 8 klasser med cirka 200 nya konstruktörer inom VVS har utbildats på IUC.

2008 startas utbildning till VA-Projektör. 8 klasser med ca 200 nya projektörer har utbildats.

2009 Nuvarande Injusteringslabb inom VVS invigs detta år.

Utöver Katrineholm erbjuder IUC nu även branschprov i Sundsvall och i Hässleholm. Sedan 1996 har cirka 10 000 personer passerat IUC och Branschprovet, enligt VVS-branschens yrkesnämnd.

2011 Kyl-certifieringen i dess nuvarande form införs. IUC blir ett av INCERTS examinationscentrum och startar även
teoretiska- och praktiska förberedande kurser inför examinationsprovet.
IUC startar teoriutbildning för elever som väljer gymnasial lärlingsutbildning i VVS- och fastighetsprogrammet.

2012 uppgraderas kyllaboratoriet med hjälp av leverantörer i kylbranschen till en toppmodern övningsmiljö. Borrhål för en kyl- och värmepumpanläggning borras på parkeringen utanför fastigheten. I labbet installeras ett antal aggregat som har CO2 som köldmedia.

Detta år startas även yrkeshögskolans utbildning till Arbetsledare inom VVS. Hittills har 4 klasser med ca 75 arbetsledare utbildats.

IUC satsar på att aktivt sälja företagskurser och anställer Sissi Fondelius som ansvarig för kursverksamheten. Ett utökat samarbete med branschen startar för att anpassa kurserna efter kunden behov.

2014 Startas yrkeshögskoleutbildningarna Kylteknisk konstruktion och VVS-tekniker. 2 klasser med ca 30 konstruktörer och ungefär lika många tekniker utbildades.

2015 Vinner IUC Arbetsförmedlingens upphandling av arbetsmarknadsutbildning VVS-montörer. Avtalet är tvåårigt med option på två års förlängning.

2016 Första företagslärlingsklassen inom kyla påbörjar sin utbildning.

2017 IUC lanserar tillsammans med Svensk Ventilation en ny utbildning till ventilationsmontör.  Ett nytt ventilationslaboratorium invigs. En unik utbildningsplats för ventilationsbranschen, inom injustering och mätning av luftflöden.

2018 IUC erbjuder Yrkesvuxs utbildningarna VVS-montör, Kylmontör och Fastighetstekniker i samarbete med Viadidakt och våra kranskommuner.

IUC utvald av Skolverket att vara en av tio Branschskolor för utbildning till Kylmontör och Ventilationstekniker på gymnasienivå.

IUC firar 30 år.