Så tycker Johan och Joakim om nya ventilationsutbildningen

Fredagen den 16 februari 2018 var den stora dagen då första gruppen som gått IUC:s ventilationsmontörsutbildning hade avslutning. Deltagarna hade då gått en helt ny utbildning, initierad av branschen och framtagen av Installatörernas Utbildningscentrum, Svensk Ventilation och företag i ventilationsbranschen.

Under cirka sex månader har deltagarna varvat sex teoretiska utbildningsveckor på IUC med praktiska träningsveckor på företaget. Avslutningsdagen hade ett fullt program, med utvärdering av utbildningsinnehåll och utbildare. Det firades med 3-rätterslunch och fina högtidstal. Avslutningsvis delade Britta Permats, vd på Svensk ventilation, ut kursintyg, certifikat och presenter.

Deltagarnas bakgrund har varierat från mindre än ett års erfarenhet till 10 år i branschen. Det har bidragit till en härlig och kreativ dynamik och stämning i gruppen, berättar Klas och Angela Röhr som har undervisat under stor del av utbildningsveckorna på IUC. Alla har delat med sig av erfarenheter, bidragit med nytänkande och diskuterat, konstaterar Klas, Angela och kursdeltagarna.

12 företag; Bravida Sverige AB STOCKHOLM, Caverion Sverige AB STOCKHOLM, Creovent AB STOCKHOLM, e3k Installation AB DANDERYD, Gösta Schelin AB HÄGERSTEN, Hallerdts Ventilation AB Skarpnäck, Holstein Bygg AB Årsta, Umia Öst AB Uppsala, Ventab i Göteborg AB Askim och Österlen Inneklimat AB SIMRISHAMN, var de första företagen att passa på att boka plats för en eller flera medarbetare på den första kursen. 

Klassen bestod av 16 deltagare. Vi träffar en av deltagarna, Johan Boström (till höger i bild), ventilationsmontör på Hallerdts Ventilation och Joakim Hallerdt (till vänster i bild), vd tillika Johans handledare på företaget och frågar vad de tyckte om utbildningen.

Johan Boström har jobbat 8 år på Hallerdts Ventilation AB i Tyresö. Företaget har funnits i 10 år och har växt under åren. Idag har de 14 anställda inom ventilation och el.

 - Eftersom jag arbetar på ett mindre företag där vi oftast har små och medelstora projekt innebär det att jag får göra allt från prissättning och projektledning till att vara montör, berättar Johan Boström. Det är väldigt roligt men kräver att man måste ha ett brett kunnande.

Johan ser positivt på utbildningen och känner att han kommer att ha nytta av den.

- Vi fick uppgifter med oss hem som vi skulle göra på arbetsplatsen under de tre-veckorsperioder som var mellan kursveckorna på IUC. Det var ett bra sätt att omsätta teorin till praktiskt arbete. Kommande kursvecka gick vi igenom uppgifterna. På det viset fick vi en repetition på vad vi gått igenom förra gången.

- Efter utbildningen har jag fått kunskaper som gör att jag förstår helheten ännu bättre, kan arbeta effektivare och kan föreslå förbättring- och utvecklingsmöjligheter på företaget. Med tanke på att vi har vuxit en hel del de senaste åren så ser jag exempelvis möjligheter att utveckla, effektivisera våra rutiner i projekten allt från projektmöten till dokumentation, säger Johan Boström

Hallerdts Ventilations vd, Joakim Hallerdt, är med på avslutningsdagen. Vi frågar hur han hittade utbildningen, hur han ser på utbildningen och nyttan med investeringen i medarbetaren som företaget har gjort.

- Eftersom företaget har vuxit behövde jag få avlastning av en del arbetsuppgifter, berättar Joakim Hallerdt. Men arbetsuppgifterna krävde mer kompetens för att ta över. Så när Klas och Angela Röhr presenterade utbildningen för mig, kändes utbildningens innehåll och upplägg rätt och passande för Johan, så vi anmälde honom.

- Jag ser och hör på Johan att han har vuxit ytterligare i sin roll efter utbildningen. Han har blivit ännu tryggare med kunderna och tar mer ansvar. Han har fått en större förståelse för helheten och har redan kommit med ett antal förslag om förbättringar av rutiner. Bra förslag som ska effektivisera, förenkla, kvalitetssäkra vårt arbete och stötta våra duktiga medarbetare i projekten, fortsätter Joakim.

- Något som är extra positivt med utbildningen är att Svensk Ventilation har varit med och satt en branschstandard för vad en ventilationsmontör bör kunna. Något som gör det tydligt för oss vad vi kan ställa för kunskapskrav när vi ska anställa. Det höjer även yrkesstoltheten hos medarbetaren, menar Joakim Hallerdt.

Både Johan och Joakim är överens om att utbildningen har gjort Johan mer självständig och tryggare och nu kan ta mer ansvar. Det känns bra och har frigjort tid för andra arbetsuppgifter för Joakim i sin roll som företagsledare. Ett måste för ett företag som vill fortsätta utvecklas och växa.

Samtliga handledare som var på plats fick frågan på utvärderingssamtalet om de skulle rekommendera utbildningen till någon annan. Svaret var enhälligt ja. Att det äntligen är satt en standard av branschen för vad en ventilationsmontör ska kunna uppskattades tydligt av alla. Äntligen höjer branschen statusen på yrket!

 


 

Korta fakta om utbildningen

Under cirka sex månader varvar du sex teoretiska utbildningsveckor på IUC med praktiska träningsveckor på företaget. På IUC blir du utbildad av duktiga lärare och konsulter. På din arbetsplats tränar du praktiskt under ledning av ditt företags erfarna ventilationsmontörer. Utbildningen ger dig kunskaper för att kunna kvalitetssäkra arbeten och undvika reklamationer och ”backjobb”. Med rätt grundkunskaper är det lättare att göra rätt redan från start.

Mål

Målet är att ge dig rätt kunskaper för att kunna arbeta som ventilationsmontör. När du avslutat utbildningen med godkänt resultat får du ett utbildningsbevis som bekräftar att du genomfört utbildningen. Utbildningen är kvalitetssäkrad av Svensk Ventilation och ventilationsbranschen.

Målgrupp

Utbildningen vänder sig till dig som är ny i branschen och till dig som arbetat en tid och känner att det är dags att ta nästa steg för att få ökad förståelse och mer kunskap.

Förkunskapskrav

Det krävs inga förkunskaper, det är dock lämpligt att du arbetat minst ett halvt år innan utbildningen för att du ska kunna ta till dig innehållet i utbildningen på bästa sätt.

  • Systemkunskap, lagar och regelverk
  • Klimat, dimensionering av ventilationssystem, ritteknik
  • Mätteknik, injustering
  • Byggprocessen, entreprenadjuridik, affärsmannaskap, arbetsmiljösystem, kvalitetssystem
  • DU, kontroll och provning, service och underhåll, befattningsbeskrivningar

 

Här kan du läsa mer om utbildningens innehåll och boka plats på nästa kurs >>